Pizza på grillen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Det er påske, barna er på plass sammen med oss på hytta og været er ganske så bra. I dag skal vi lage pizza som vi skal steke på grillen.

Med utgangspunkt i tipsene fra boka Glød av Jan Ivar Nykvist ble det meget vellykket.  Oppskrift på pizzabunn finner du nederst i artikkelen.

Grill: Gassgrill med 3 brennere og pizzasten fra Weber.
Pizzadeig: Tipomel og durumhvete.

Å steke pizza til mange personer er tidkrevende så logistikk er stikkord her. Vi fulgte rådene med å forsteke pizzabunnene et par minutter. Med deigen vi brukte var det ikke behov for mel på pizzastenen. Mel på pizzastenen svir seg lett og bidrar ikke til noe godt resultat.  Vi endte opp med 10 bunner. La bunnene avkjøle seg litt før du har på fyllet, så unngår du at deigen kondenserer og blir bløt under. Da slipper den brettet den ligger på mye enklere og den setter seg ikke fast på stenen.

Steking

Pizza og pizzabunn skal stekes i god varm grill, rundt 250 grader eller mer. Pass på at du har høy varme på stenen når du begynner å steke.

På vår gassgrill med 3 brennere la vi stenen til den ene siden. Da kunne vi ha ca 1/2 effekt på de 2 brennerne under stenen, og full effekt på den siste brenneren. Da får du en indirekte steking og unngår at bunnen svir seg. Følg med!

Mange snakker om pizzaspade, men det trenger du ikke. Vi brukte en stor grill-/stekespade for å løfte av den ferdige pizzaen med.

Bilder

Cherrytomater som er bakt i ovn ca 1 time, sammen med en hvitløk som ble god puré og tilsetning i pizzasausen.

Paprika som skal grilles….

Paprikaen begynner å bli ferdig. Kan gjerne bli enda mere brent. La den avkjøles, ta av det brente skallet og del opp i strimler. Søtt og godt på pizzaen!

Deilig og enkelt å kjevle ut bunnene! Her med en god Outdoor IPA fra Austmann til venstre i bakgrunnen 🙂

Slik skal det se ut under forsteking.

Pizzafyllet legges på den forstekte siden. Ser god ut?

Fyllet klargøres….

…mens far steker flere bunner…

Deilig pizza!

Oppskrift på pizzabunn

700 gr Tipo
300 gr Durumhvete
6 dl vann
5 ss olivenolje
1 ss salt
2 ss sukker
50 gr gjær

Bruker du fersk gjær blandes den ut i lunket vann, tørrgjæren har du i sammen med melet.

Jeg starter med alt vannet i bollen og tømmer i Tipo-melet + gjæren. Jeg lar kjøkkenmaskinen gjøre eltearbeidet. Mens den elter tilsetter jeg resten av ingrediensene, med unntak av Durumhveten. Den venter jeg litt med. Når Deigen ser fin og jevn ut uten klumper tilsetter jeg Durumhveten litt etter litt til jeg har en deig som er jevn og ikke kleber.

Ha plast over bollen og la den heve minst en halv time.

Jeg halverte mengden med gjær og brukte kaldt vann og lot deigen heve i 2 timer. Prøve dette du også – ha en riktig god påske til dere alle!

Alternativ deig

Bytt ut Tipo-melet med spelt. Prøv gjerne 200 gram sammalt, og 500 gram siktet spelt.

Ellers følger du samme fremgangsmåte.

Pizzadeig av spelt forstekt på grillen
Pizzadeig av spelt forstekt på grillen
Herlig pizzadeig av spelt og durum-hvete. Klar for å bakes ut.
Herlig pizzadeig av spelt og durum-hvete. Klar for å bakes ut.

 

Ta kontakt